Βιομηχανία Καλωδίων
Κόρινθος, Ελλάδα
2014 & 2018
Έργο σε υποβρύχια καλώδια υπερυψηλής τάσης
Η Fulgor SA, μέλος του ομίλου εταιρειών Στασινόπουλος, ξεκίνησε την κατασκευή υποθαλάσσιων καλωδίων υψηλής τάσης, έως 200.000 Volt, για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας κάτω από το θαλασσινό νερό.
Το έργο υλοποιήθηκε στο εργοστάσιο Fulgor στην Κόρινθο, Ελλάδα.
Η εταιρεία μας ανέλαβε τη διαδικασία απαέρωσης, την κατασκευή συστήματος που επιταχύνει τη διαδικασία πολυμερισμού και την ελεγχόμενη εξαγωγή αερίου μεθανίου.
Οι διαδικασίες απαέρωσης:
Κάθε πόλος των υποβρυχίων καλωδίων έχει έναν πυρήνα χαλκού μέσα σε μια μόνωση πολυαιθυλενίου πάχους περίπου 120 mm.
Η μόνωση πολυαιθυλενίου καλύπτεται εξωτερικά με προστατευτική επίστρωση μολύβδου πάχους 3 mm για στεγανοποίηση έναντι του θαλασσινού νερού.
Η μόνωση πολυαιθυλενίου απελευθερώνει αέριο μεθάνιο κατά τη διαδικασία πολυμερισμού της. σε κανονικές θερμοκρασίες η διαδικασία πολυμερισμού διαρκεί ένα ή δύο χρόνια.
Είναι απολύτως απαραίτητο να ολοκληρωθεί η διαδικασία πολυμερισμού του πολυαιθυλενίου εντός μερικών ημερών, πριν την κάλυψη με προστασία μολύβδου.
Εάν η διαδικασία πολυμερισμού συνεχιστεί μετά την εφαρμογή της προστατευτικής επίστρωσης μολύβδου, το απελευθερωμένο αέριο μεθάνιο μπορεί να τρυπήσει την επίστρωση μολύβδου και, ως εκ τούτου, τα υποβρύχια καλώδια μπορούν να καταστραφούν από το θαλασσινό νερό στα βάθη της θάλασσας.
Οι στόχοι μας ήταν:
- να επιτευχθεί ομοιόμορφη θέρμανση στους + 70 ° C ολόκληρης της παρτίδας καλωδίων – βάρος παρτίδας 1.200 τόνους max.
- να εκκενωθεί μια ποσότητα θερμού αέρα στο περιβάλλον προκειμένου να διατηρηθεί η συγκέντρωση του μεθανίου στον θερμό αέρα κάτω από τα επίπεδα έκρηξης.
- να επιτευχθεί η μη εκρηκτικότητα του ζεστού αέρα με τη μικρότερη δυνατή κατανάλωση ενέργειας.
Η μελέτη εφαρμογής έγινε από την εταιρεία μας και απαιτούσε υψηλή τεχνογνωσία και σημαντική εμπειρία στον σχεδιασμό και την εφαρμογή συστημάτων απαέρωσης. Τα αποτελέσματα είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητικά και το προϊόν βγαίνει σε άψογη κατάσταση παρά τις περίπλοκες απαιτήσεις. Επιπλέον, πετύχαμε μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας περίπου 700 € ημερησίως καθώς και σημαντική μείωση στην κατανάλωση καυσίμου.